Teodor Maghiar fostul rector al Universității din Oradea a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare. Și mai mult ca sigur, el va fi obligat să plătească în jur de 25 de milioane de euro, acesta fiind cuantumul sumei cu care el a înșelat statul.
El a fost acuzat că a falsificat documentele trimise la Minister în care raporta numărul de studenți ai Universității Oradea. Maghiar a făcut acest lucru pentru că alocațiile bugetare depind de numărul de studenți, astfel că în loc de 5000-6000 de studenți înscriși (din care doar 50% participau la cursuri) el a raportat 15000-17000.
Când am auzit acest lucru m-am bucurat ca și un copil la vederea unei ciocolate. Dar această euforie a durat doar câteva zile... până când, într-o zi, mi-a căzut în mână diploma de licență și am văzut că nu era doar o semnătură pe ea. Și după ce am verificat toate actele am observat faptul că nici un act de studii nu poartă doar o semnătură, ci mai multe. Urmând acest șir logic, pe actele trimise ministerului nu era doar o semnătură. Atunci de ce doar Maghiar a fost condamnat? A făcut el aceste lucruri singur?
Și după aceea am înțeles...totul a fost o înțelegere. Cineva trebuia condamnat și el era persoana potrivită. Este bătrân și moartea îi dă târcoale...chiar dacă va fi încarcerat el își va petrece lunile care i-au mai rămas de trăit în spitalul penitenciarului, sau cine știe poate va fi eliberat din cauze medicale...
Cât despre sechestrul averii pentru recuperarea celor 25 de milioane de euro...ce glumă. Majoritatea averii lui T. Maghiar este trecută pe numele rudelor sale, una dintre acestea deținând cel mai mare spital particular din Oradea.
În concluzie... această condamnare este doar un exercițiu de imagine al justiției române. Dintre vinovați, intră în închisoare o persoană care nu va mai petrece mult timp printre noi, în timp ce ceilalți vinovați își păstrează posturile de la Universitate și sumele imense furate de la stat, adică de la noi. Iar despre recuperarea prejudiciului nu se poate vorbi fiindcă majoritatea averii lui Maghiar nu este trecută pe numele lui. Deci statul nu are ce confisca...o soluție ar fi confiscarea averii întregii familii Maghiar (Maghiar&sons)...asta ar fi o adevărată lovitură.
Update : Cum se pot fura bani în mod legal.
Când Teodor Maghiar este întrebat ce părere are despre decizia justiției el răspunde foarte candid că nu a făcut nimic greșit... fiindcă el a încercat să construiască o Universitate. De asemenea mulți cretini și cretine spun că decizia justiției este greșită fiindcă Maghiar nu a luat acei bani și i-a dus acasă, ci din Trezorerie au intrat în conturile Universității de unde au fost cheltuiți doar cu o decontare strictă a acestor sume.
1. Acei bani nu erau ai Universității și nu trebuiau cheltuiți de aceasta fiindcă au fost obținuți în mod ilicit. Nu contează faptul că scopurile erau nobile...în acest caz scopul nu scuză mijloacele.
2. Banii se pot fura și în mod legal. De exemplu Universitatea din Oradea hotărăște construirea unui nou sediu pentru Facultatea de Istorie. Se construiește acest sediu (renovare de fapt) și se eliberează ”10” lei din conturi pentru a se plăti această construcție. Dar de fapt materialele din clădire au costat ”5” lei (cheltuielile pe factură fiind umflate cu 100%) restul sumei fiind împărțită între principalii jucători. Și nimeni nu spune nimic fiindcă pe factură apare suma de ”10” lei. Deci vedeți ... se poate fura și legal
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu