- acest mit are o vechime ancestrală și originea lui se pierde în negura vremurilor. Ceea ce știm sigur este faptul că în epoca antică deochiul era prezent atât în aria europeană cât și în orient, în America el ajungând doar cu primii colonizatori europeni. Pentru mai multe detalii citiți aici
Reprezentări ale ”ochiului” în diverse culturi |
- un alt lucru pe care îl mai știm este faptul că omul, din cele mai vechi timpuri, avea o fascinație pentru ”ochi”. Acesta avea o conotație pozitivă (Zeul Horus, Socrate își putea ”hipnotiza” elevii - deci folosea ”ochiul rău” în ”scopuri bune”) sau negativă. În ziua de astăzi s-a transmis doar varianta negativă.
- definiția, simptomele și tratamentele magice populare le puteți găsi aici.
- pe mine nu mă prea interesează mitologia populară ci vreau să ofer o perspectivă științifică, cât mai apropiată de realitate.
- nu mă interesează perspectiva populară pentru că ea a fost concepută de niște persoane (din antichitate - ev mediu) care nu aveau cunoștințele noastre ștințifice. Sunt intrigat să văd oameni din sec. 21, care știu să folosească calculatorul, dar care au încă puternice mentalități medievale. Este interesant cum se combină primitivismul medieval cu tehnologia modernă în capul unor persoane. Încă nu știu dacă ar trebui să fiu terifiat sau amuzat.
1. Mentalitatea :
- primul pas pe care o persoană trebuie să-l facă pentru a fi deochiată este ca aceasta să aibă o „mentalitate magică”. Putem să recunoaștem foarte ușor acești oameni : își fac cruce când trec pe lângă biserică, își pun icoane în case sau mașini, pun ață roșie la mâna copilului...
- aici apare un lucru interesant, pentru că (de obicei) aceste ritualuri magice sunt practicate la țară. Dar în contextul urbanizării foarte multe persoane din acest mediu au ajuns la oraș. Din cauza constrângerilor comuniste ei au abandonat ritualurile, dar în adâncul personalității lor ei au păstrat această mentalitate magică.
- o altă problemă o constituie educația precară, fiindcă scoala nu produce caractere ci doar mașini de tocit informație. Așa că la 18 ani, când elevul termină scoala, el se afla la același nivel cu o oaie, fiindcă (din cauza profesorilor idioți) el este văduvit de informațiile prețioase care i-ar permite să înțeleagă optim lumea în care trăiește. Și fiindcă îi lipsesc aceste informații el se lasă învăluit de mentalitatea primitivă care stă ascunsă în adâncul lui. Rezultatul? ...un popor din sec 21, dar care gândește pe aceleași coordonate ca și babele de la țară din evul mediu.
- exemplu : oamenii încă cred că vremea rea este provocată de supranatural. Așa că în fiecare an ei țin sărbătoarea recoltelor. Ei cred că dacă nu o vor ține sărbătoarea, dumnezeu se va supăra pe ei și îi va pedepsi cu vreme rea. Multe femei însărcinate nu merg în parcuri fiindcă dacă va cădea o frunză pe ele copilul va ieși pătat. Oamenii de la oraș nu merg la biserică dar cu toate acestea ei își botează copii (dacă nu sunt botezați și mor, vor ajunge direct în iad) și se cunună la biserică. Dacă sunt întrebați de ce fac aceste lucruri ei vor răspunde ... așa e bine.
2. Explicarea unui fenomen neînțeles
- datorită oamenilor de știință, cunoaștem complexitatea organismului uman și fragilitatea acestuia. Chiar și astăzi nu întotdeauna se poate diagnostica în mod ușor o afecțiune (defecțiune) a organismului nostru.
- în Evul Mediu nu exista medicină, așa că afecțiunile trebuiau tratate în mod empiric, prin leacuri băbești. Și întotdeauna o afecțiune trebuia să aibă o anumită cauză... atunci când era vorba de răni cauzate de lovituri sau tăieturi problema era ușoară. Dar erau cazuri care nu puteau fi explicate...oameni care se îmbolnăveau subit, fără să existe o condiție observabilă preexistentă.
- ...bolnavul își revine și își face anamneza... și descoperă faptul că chiar cu câteva minute înainte de a se îmbolnăvi cineva s-a uitat urât la el. După un timp va crede că aceasta este cauza îmbolnăvirii și acea persoană va crede sincer că există oameni care pot să deocheze alte persoane.
- pentru evul mediu era o explicație rezonabilă, ținând cont de faptul că ei nu știau de epuizare nervoasă, carențe de vitamine a organismului și alte cauze care pot conduce la stări de vomă, amerțeli sau dureri de cap.
- aceasta este o explicație magică a unui fenomen real și ea ține de incapacitatea (datorată lipsei de informații) omului de a-și explica unele fenomene din jurul său. Dar avem o problemă serioasă când oameni din sec 21 gândesc la fel de magic ca și oamenii evului mediu.
3. Inconștientul colectiv și autosugestia
- în secțiunea de mai sus am explicat cum a luat naștere idea deochiului (the evil eye), acum ne vom ocupa de problema răspândirii lui
- până acum am folosit mult sintagma ”ev mediu” dar țin să precizez faptul că mitologia deochiului (ținând cont de extinderea sa) are o vechime de cel puțin 7.000 de ani (mileniul 4-5 B.C.)
- la scurt timp după apariția fenomenului el s-a fixat definitiv în tiparul mentalului colectiv și nu după mult timp el a intrat în inconștientul colectiv al comunității... toți credeau în acest mit fără să știe de ce.
- din acel moment orice persoană superstițioasă care își dădea seama că era privită insistent, era apucată subit de dureri de cap și avea o senzație de vomă = autosugestie.
- dar mai erau și alte persoane care aveau sincere dureri de cap și celelalte simptome (provocate de lipsă de vitamine, epuizare etc.) Acestea erau folosite ca și exemple pentru întărirea credinței în acest mit.
4. Tratament
- pentru persoanele secolului 21 : un nurofen, câteva zile de odihnă și vitamine
- pentru persoanele din evul mediu : descântece și rugăciuni
- este interesant faptul că tratamentele nu sunt interschimbabile. O persoană modernă nu poate fi vindecată prin descântece și o persoană medievală nu poate fi vindecată de nurofen.
- în cele din urmă fiecare persoană poate fi vindecată prin ceea ce crede
Concluzii :
- se poate să ai simptomele deochiului, dar în realitate să ai o afecțiune medicală
- se poate să nu ai nimic fizic dar datorită mentalului tău magic să te autosugestionezi și din acel moment vei avea simptomele deochiului
- dar în cele din urmă eu recomand vizita la medic și nu descântecele băbești sau rugăciuni preoțești
P.S. - deochiul este una și atacul psihotronic este alta. A nu se confunda lucrurile
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu