Ce este ”Teoria Conspiratiei” ?

1.    Prolegomene la studiul  fenomenelor conspirative

Ipocrizia, minciuna, lașitatea, sunt caracteristici umane la fel de potente ca și curajul sau altruismul. În actualul stadiu de dezvoltare uman, aceste seturi de valori se întrepătrund și nici o ființă umană nu este caracterizată doar de unul dintre cele două seturi de valori. Ceea ce este important poate fi exprimat prin următoarea întrebare: care dintre aceste două seturi de valori va prima la sfârșitul existenței unui individ.
Această stare de fapt se extinde și asupra uneia dintre cele mai vechi preocupări umane: politica. Și întotdeauna unde există trei oameni, unul dintre ei va fi conducător, iar ceilalți supuși. Dar invariabil, la un momentdat, cei doi se vor uni înpotriva conducătorului și vor conspira întru înlăturarea lui.
...conspirațiile au început să existe odată cu apariția omului și probabil vor dispărea doar odată cu următorul salt evolutiv uman. Dar aici apare o nouă întrebare: care este diferența dintre conspirație și teoria conspirației ? Conspirația este o realitate a lumii vechii și principala caracteristică a acestui fenomen este desfășurarea acțiunilor conspiratorii în cel mai strict secret, fără ca altcineva să știe sau să pună întrebări.
  Dar  în lumea nouă politicienii nu își mai pot permite să acționeze fără să își motiveze acțiunile (bat-o vina de democrație). Dar în același timp ei nu își pot permite să spună adevărul așa că apar așanumitele ”povești de acoperire”. Acestea sunt variante oficiale, oferite maselor, scopul acestora fiind explicarea unor evenimente controversate. Dar în momentul în care apar ”variante oficiale” apar și unele persoane care refuză să creadă aceste povești...aceștia sunt adepții teoriei conspirației.

2.    Cine sunt adepții ”Teoriei Conspirației” ?
În zilele de astăzi este de ajuns ca o persoană să pomenească cuvântul „conspiraţie” pentru ca să fie considerată drogată, hippy sau vecină cu spitalul de nebuni. Teoria conspiraţiei este susţinută de către persoane neadaptate social (susţin oficialităţile politice, religioase, economice mondiale ) şi oricine le încearcă să le apere sau susţină în mod public poate provoca doar zâmbete, dacă nu chiar hohote de râs. Oare chiar aşa stă realitatea ?
Eu nu cred în realitatea acestei descrieri, fiindcă această imagine le-a fost creată de către serviciile speciale...idea este simplă...nu poți să crezi  ce spune un drogat și jegos...nu?
Cei care cred în ”Teoria Conspirației” sunt oameni care visează, sunt oameni care încă mai cred în visul libertății, egalității și a fraternității...


Un comentariu: